Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Састанак вероучитеља намесништва посавског

У Обреновцу, дана 24.септембра 2023. након Свете Литургије, у саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле, одржан је у библиотеци парохијског дома састанак вероучитеља посавског намесништва са секретаром Канцеларије за веронауку Епархије ваљевске, јерејем Јованом Новитовићем.

Поред ђакона Владана Нешковића, координатора за Верску наставу намесништва посавског, састанку је присуствовало свих 14 вероучитеља овог намесништва, на коме су се лично упознали са оцем Јованом, који је у атмосфери међусобне блискости и поверења, искористио прилику да пренесе поруку Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија, о суштинској потреби за верским васпитањем и образовањем у школама.

У данашње време често се заборавља првобитно, хришћанско значење појма образовање, а то је изображавање, обликовање, јер по речима блаженопочившег Митрополита Амфилохија „Васпитање је – обнављање и обликовање човека по Образу Онога који га је створио…“ Образовање би стога значило обнављање образа (слике, иконе, лика) Божјег у човеку, његово разоткривање и развој, представљање и давање примера, на шта је катихета (вероучитељ) управо и позван.

Било је речи и о важности учествовања у Светим Литургијама и другим црквеним богослужењима, јер би као крајњи циљ увођења Верске наставе у школе требало да буде увођење деце и младих у спасењску литургијску заједницу. Епархија ваљевска на челу са Преосвећеним Владиком, настојаће да и даље подржава и помаже катихете у свему што је неопходно, како би њихов просветни рад био што бољи и квалитетнији, те су овом приликом подељене и радне свеске за први, други, трећи и четврти разред основне школе.

вероучитељ Александар Гајић

Sastanak veroucitelja