Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Сава Банковић - У предворју пакла

У препуној позоришној сали СКЦ Обреновца, 28. фебруара, у организацији Храма Силаска Светог Духа на Апостоле, одржана је промоција књиге Проте Саве Банковића – У предворију пакла. У име домаћина, уважене госте и публику је поздравио старешина Цркве, протојереј – ставрофор Дарко Павловић. У поздравној речи је наглашена неопходност изналажења историјске истине о страдањима хиљада људи непосредно након Другог светског рата, од стране нових комунистичких власти, управо зарад дуга према невино пострадалима али и због коначног националног помирења српског народа. Мученичко искуство проте Саве и његова писана исповест о томе, је прави пример и начин достизања ових циљева.

У мултимедијалном представљању ове књиге, музички програм је извео уметник Зоран С. Јовановић, одломке из дела је читао обреновачки драмски уметник Радомир Лале Планинчић, а модератор промоције са приказом кратких филмских секвенци о напорима у истраживању комунистичког терора, била је историчар Др Ена Мирковић.

У име издавача публици се обратио уредник едиције Катена Мунди, господин Бранимир Нешић, а као приређивач дела, историчар Др Срђан Цветковић, који је говорио о научним настојањима и потреби да се дође до историјске истине о страдањима српског народа у послератном периоду, истраживањима масовних гробница и попису имена хиљада страдалника, као и о обеладоњивању судбина заточеника по комунистичким казаматима, осуђених на деценијска тамновања, као што је пример проте Саве Банковића, који је деветнаест година провео у заточеништву.

У надахнутој беседи, академик Матија Бећковић је претставио живот и мученички пут проте Саве, упоређујући га са путем свих хришћанских мученика, уједно сликовито говорећи о ропском и злом времену у послератном Београду и Србији, када су без икакве кривице одузимани животи највиђенијих српских домаћина, интелектуалаца, културних радника, младих људи и неистомишљеника нове власти и идеологије. Такође, академик Бећковић се осврнуо и на колективну пасивност у данашњем времену, да се дође до истине о овој крвавој трагедији нашег народа, што није присутно у другим државама, које су доследно расветлиле своју комунистичку прошлост, управо зарад жртава и њихових потомака.

Протојереј-ставрофор Саво Јовић, секретар Синода СПЦ, кроз дело и живот проте Саве Банковића, сажео је сав мученички и трнов пут Српске Цркве, монаштва, свештенства и верног народа у комунистичкој Југославији. То је било једно од највећих искушења наше Цркве, којој је одолела, следујући свом Спаситељу Христу, овенчавајући се стотинама светитеља и мученика, попут проте Саве, који су залог али и опомена свима, о погубности сваке богоборачке и антиљудске идеологије.

Писана исповест, затворска проза, проте Саве Банковића – У предворију пакла, јесте вредно сведочанство једног од најтежих времена за наш народ и Цркву, и као такво заслужује да има велики број читалаца и буде део сваке породичне библиотеке.

u predvorju pakla 2019