Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Слава храма Светог Василија Острошког у Скели

Свети Василије Острошки, храмовна слава у Скели, свечано је прослављена 12. маја 2024. Велика радост за житеље овог посавског села, али и села Ратари, јер и поред прославе патрона на литургијском сабрању, ово је прва недеља након празника над празницима Васкрса Господњег. Ова недеља се назива још и Томина недеља односно Антипасха.

Свету Литургију на дан празника служио је Aрхијерејски намесник први ваљевски, протојереј Драган Јаковљевић уз саслужење Aрхијерејског намесника посавског, протонамесника Александра Вучаја и јереја Томислава Алимпића.

У празничној беседи отац Драган поучио је окупљени народ о празновању Томине недеље, односно Антипасхе, али и о празновању Светог Василија, речима:
„ … Христос поручује Апостолу Томи само зато што си видео и поверовао си! Блажени они који не видеше а повероваше. Ове речи Господње упућене су свима нама и свима онима који су од Христа до данашњег дана и до краја света који поверују у реч Божју. А шта је реч Божја? То је јеванђеље! Та блага вест о Царству Небеском сви они који чују и виде видеће да цело Свето Писмо, цео Стари Завет заједно са Новим Заветом, говори о највећем догађају и усмерава баш о овом тренутку Васкрсењу Христовом. О Искупитељу који долази и преузима грехе света да би човека узвео из ада у живот вечни…“..

Након Причешћа верног народа, после заамвоне молитве, преломљен је колач са овогодишњим домаћинима. Славље се завршило трпезом љубави трудом овогодишњих домаћина, Црквеног одбора, као и пароха протонамесника Тихомира Пановића.

Михаило Спасојевић, вероучитељ

Skela 2024