Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Васкршње даривање Кола српских сестара Света Петка из Обреновца

Чланице Кола су прошле године по први пут покренуле Васкршње даривање. Жеља свих сестара је била да Васкршње даривање прерасте у традицију као и Божићно, како би на тај начин два најрадоснија хришћанска празника Коло обележило у духу због кога и постоји.

Почетком Васкршњег поста сестринство се једногласно сложило да и ове године све прикупљено буде намењено, као и претходне године, Дому за незбринуту децу при манастиру Свете Петке Изворске. У дому се тренутно налази осамдесет штићеница, од којих најмлађа има двадесет година. Више од половине штићеница је непокретно. О њима брину монахиње али и стручно особље.

Велики број обреновачана се радо одазвао на молбу сестара и свакодневно у току поста доносио свој прилог у црквену продавницу, како новчани тако и намирнице које је председница нагласила да се овога пута прикупљају.

На Источни петак пре зоре сестре су кренуле пут манастира са жељом да присуствују јутрењу а након тога и Светој Литургији. На пут су овога пута кренуле сестре Радмила Стојановић, Биљана Јевтић, подпредседница Јелена Видаковић и председница Рената Марковић.
У манастирској библиотеци сестре је угостила игуманија Гликерија и са њима поделила радост због посете али и проблеме са којима се сестринство суочава како би адекватно бринуло о штићеницама. Сестре је након послужења даривала захвалницом и књигама које ће красити библиотеку Кола. Из манастира сестре су се упутиле ка Дому који је у непосредној близини, где је истоварена целокупна прикупљена помоћ, како храна тако и хемија. Неки од обреновчана су се информисали и сазнали који су лекови потребни за штићенике, те су исте сестре радо понеле на пут и предале монахињама сазнавши да им исти много значе јер их иначе купују. Мати Севастијана је, са осмехом као и претходне године, сачекала сестре на уласку у Дом и са великом љубављу одвојено време испунила причом и догодовштинама из Дома, како лепим тако и оним мање лепим са којим се суочавају свакога дана. Сазнале смо и да нове штићенице више не примају јер имају јако лошу сарадњу са Центром за социјални рад. Позвала је пар покретних на прозор да нас поздраве што су они учинили на свој начин, рецитујући песме, шаљући пољупце, благосиљајући, машући. Радост је међу сестрама била немерива јер нас се сећају од претходне године, али су нас упозорили и да их не заборавимо наредне.
На манастирском извору сестре су се окрепиле хладном водом и кренуле пут Раванице, како би се поклониле моштима цара Лазара.
У поподневним часовима сестре су се вратиле у порту Светотројичног храма пуне утисака, задовољне јер је још једно даривање завршено успешно.

Слава Богу!

Председница КСС-а Рената Марковић

kss sveta petka izvorska