Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Светосавска академија

У недељу, 27. jануара, у позоришној сали СКЦ Обреновац, одржана је традиционалана Светосавска академија. Организатори и домаћини академије су били Црквена општина Обреновац, Гимназија и ОШ Посавски партизани. На велику радост обреновчана, академији је присуствовао Његово Преосвештенсво Епископ ваљевски Милутин и архимандрит манастира Јовање Михаило (Биковић). У препуној сали, уз госте свих образовних установа Обреновца, као и челника Градске опшине, свештенства посавског намесништва, деце и ученика, по благослову Епископа Милутина, светосавску беседу је произнео протојереј-ставрофор Љубисав Аџић, некадашњи ваљевски парох и врсни беседник.

У врло надахнутој беседи, прота Љубисав је сабрао сву вредност подвига Светог Саве, као подвиг бића целокупног српског народа, који је био светионик и узор у осам протеклих векова, наше немирне и пуне искушења историје. Свети Сава и светосавље су постали бит, душа и откуцај срца нашег народа коју су га ваплотили у свом духу и животу. Његова личност и дело постали су образац нашег црквеног, светитељског и културолошког духа који нам је више него икада потребан данас, у наше време. Зато, прота Љубисав и позива, у непрестано урањање у духовне дубине и узлет у висине христоликог светосавља, као јединог пута препорода, просветљења и живота нашег народа и аманета за будуће нараштаје, који су светило у сваком искушењу историје, па и овом данашњем.

Светосавску академију је обогатио пробрани рецитал и игроказ ученика, изведба духовних композиција црквеног хора Свети Јоаким и Ана, при Храму Силаска Светог Духа на Апостоле. Завршетак академије употпунио је сплет игара обреновачког фолклорног ансамбла Центра за очување традиције и културе ТЕНТ.

akademija 2019