Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Веронаука

Веронаука: Божићна шаховска симултанка у Грабовцу

Деца против вероучитеља

Основна школа у Грабовцу има дугу шаховску традицију, о чему сведоче бројна признања и пехари са градских и републичких такмичења, те својевремено освојено и првенство Југославије осамдесетих година. Последњих година, ипак, шах је у нашој школи био у запећку. Да тако не би остало, ових дана по други пут организована је шаховска симултанка, овога пута у склопу прославе божићних празника. Наставник веронауке је одмерио снаге против ученика наше школе.

Тридесетак ученика узело је учешћа у овој манифестацији, при чему је најмлађи учесник био ученик првог разреда. Циљ је био само један – победити наставника, али и научити нешто, нарочито оно најважније: боље частан пораз него срамна победа, чему нас заправо шах и учи.

Уз смењивање дечака и девојчица за шаховским таблама, симултанка је трајала скоро 3 сата.
Неколицина ученика је показала завидан ниво шаховског знања и у борби против њих наставник се поштено намучио. Ови ученици би могли да буду основа наше будуће секције.

Како се симултанка одиграва већ други пут, а одзив је задовољавајући, планирано је заједно са органима школе, организовање турнира у току школске године на коме би ученици играли међусбно, те у, догледно време, оснивање шаховске секције.

Вероучитељ Жељко Богосављевић

bozicna simultanka