Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Господе, помози ми!

‘‘А она приступивши поклони му се говорећи: Господе, помози ми!’‘ (Мт. 15,25)

У Јеванђељу по Матеју, у потресној причи о жени Хананејки, која од Господа тражи помоћ за своју болесну кћер, имамо сведочанство излива непоколебиве и дубоке вере, као израза животне невоље и страдања. Хананејка је универзални символ и образ верујуће личности, људског рода који од Адама вапије Богу и тражи спасење. Уједно, њена вера је сведочанство постојања Бога и Цркве, као заједнице љубави Бога и света. На том камену вере почива свеколика историја спасења, од старозаветних праотаца, пророка и праведника, а кроз апостоле, мученике и сабор светих до Христовог Другог доласка.

Хананејка је духоносна жена, образ живота у Духу Светом који твори дела Божија и пркоси законитостима и датостима створене и пропадљиве природе. Одговор њеној вери је спасење и здравље, потпуни преображај болесног стања у здравље и савршенство, из таме ‘‘муке ђаволове’‘ у светлост и радост Царства Божијег. Та ‘‘велика вера,’‘ како је Христос назива у Јеванђељу, је вера Цркве и Литургије, која призива Духа Светог, то је вера појединца и читаве заједнице. Она је видљиви израз љубави и наде бића Цркве, која приступа Христу у свакој Литургији, која се диже у Небеса и Небеса спушта на земљу, која јесте и очекује Царство Божије.

Жена Хананејка није бајковита личност из јеврејске земље изобиља, Ханана – земље ‘‘меда и млека,’‘ већ стварност дела и присуства Божијег у свету, који сада и овде у Духу Светом, а по вери људи твори Своја чудесна и неизрецива дела љубави. Сва Црква је позив и призив таквој вери и вапај човечанства Богу. Сва Црква је потврда те велике и кратке молитве Богу кроз векове, а изговорене срцем и устима једне несрећне жене и милона других кроз векове. Литургија је одговор Бога тој молитви и вапају, Живим и Васкрслим Христом Кога имамо у путиру и Светом Причешћу. То је одговор Бога човеку, загрљај љубави и мира, радост Царства Божијег, изговорена речима Христовим: ‘‘О жено, велика је вера твоја; нека ти буде како хоћеш!’‘ (Мт. 15,28).

Протонамесник Александар Вучај