Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Ловци људи

‘‘И рече им: Хајдете за мном и учинићу вас ловцима људи.’‘ (Мт. 4,19)

Другу недељу по Духовима, Црква је посветила догађају позивања браће Симона Петра и Андреја, као и Јакова и Јована Заведејевих, рибара Галилејаца, од стране Господа Исуса Христа, да оставе све своје и пођу за Њим, не би ли их учинио апостолима и ‘‘ловцима људи.’‘ Ово је догађај вере и предавања обичних људи Христу, за Којим без речи полазе, остављајући свој претходни живот и људе и отпочињући потпуно нови и другачији. Живот са Христом и у Христу. Њихов одговор на Христов позив је нем и невербалан, то је делатан и смирен одговор срца и апсолутног поверења у Онога који их позива. Њихово тихо остављање рибарских мрежа као символа онога што јесу, јесте најгласније сведочанство апостолске вере, као темеља вере целокупне Цркве, до данас.

Позивајући четворицу рибара, Христос им у загонетки обећава другачији улов у мрежама. Алудирјући да ће остати то што јесу, Господ им предсказује апостолство и стварање Цркве, у чијој мрежи се налази пут, истина и живот. То је мрежа бачена у стихију и таласе света, она која спасава и која људе чини слободнима у Духу Светом, која их чини вечно живима. Апостолство првозваних рибара, огледа се управо у њиховој вери и сведочанству Васкрслог Христа, које су попут мреже бацили међу сва племена и народе света, ловећи их од смрти, а за живот света.

На Петру и Андреју, Јакову и Јовану, кротким галилејским рибарима, почива вера светих, нада и љубав Цркве. Они су образ сваког хришћанског срца, које је најсилније када дела, када твори дела љубави, сведочећи љубав Онога који позива, Који је уловио свет од постања у своју мрежу саткану од вечности, Светотројичне љубави, милости и доброте. То је мрежа Васкрслог Христа, Царства Његовог у Цркви, заједници љубави Бога и света, свих и свега.

Протонамесник Александар Вучај