Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Истина

’’…И познаћете истину и истина ће вас ослободити.’’ (Јн. 8,32)

Ми људи, православни Хришћани, научили смо, знамо и верујемо, својим животом у Цркви, као судеоници и причасници Царства Божијег овде и сада, да је мера свих ствари, свега што постоји и живота по себи – Богочовек Христос. Тако Он, Оваплоћени Бог и Син Божији који је постао човек, јесте и биће за нас Сушта Истина. Ово познање јесте чин употребе и израза наше слободе бића, дароване нам од Бога јер смо иконе његове и као такви ослобођени смо сваке датости, греха, лажи и смрти. Христос, наша Истина, ослободио нас је свих окова просторног и временског и уздигао нас Својом Црквом, на висине Свога Царства у места и ’’станове’’ припрељене за човека од постања света. Нови Адам је потомство Старог Адама спасио истином Своје Крсне смрти и Свог Тридневног Васксења, тако је аршин нашег постојања постала вечност, за све и свакога.

У сваком времену, од ранохришћанске крви и прогона, па до данас, Цркви и свима у њој је мера истине Христос. Сваки човек и сваки догађај, све невоље и катаклизме, све стихије и олује, доживљене и проживљене су у светлости Христове истине, доброте и љубави. И виделе су очи наше, пуне дивљења, да је све пролазно и пролази и да ће се све завршити Даном Незалазне Светлости – Христовог Другог доласка. И такви нејаки, као трске на ветру, разумемо и живимо Павлове речи, да смо тада најјачи и најсилнији јер је наша снага Дух Свети. Тада осећамо величанственост и силину наше слободе, да устину будемо ’’со земљи и светлост свету,’’ никада не заборављајући свог ближњега и даровани нам свет у коме живимо, јер све је Христово и ништа није ван Њега.

Истина нам је живот, она нам је и суд. Суд Божије љубави биће суд нашег одговора да прихватимо и као слободни људи живимо истином. Лаж, живот ван истине и наметање лажи јесу већ изгубљена битка противника Христовог, онога који је привремени кнез створеног света, мртвог и непокајаног. Лаж сваке врсте јесте укидање људске слободе, стављање окова човеку и ограничавање да буде оно што јесте и што треба да буде – син Божији по благодати. Али нам слободу да будемо синови Божији не може узети нико осим нас самих предајући се ’’цару лажи.’’ Нека наша истина увек буде и наша слобода у Царству Христовом – Земље Живих, у сваком тренутку нашег живота, јер све ће проћи, само је Бог вечан и народ Његов.

Протонамесник Александар Вучај