Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Самарјанка

Самарјанка

У откривању лепоте Духа Педесетнице морамо учинити осврт на празник Преполовљења, који се празније у 25. Дан по Васкрсу, у среду по недељи Раслабљеног, а који се убраја у Господње празнике. Колика је важност и величина овог празника, сведочи нам Константин Порфирогенит у свом делу О церемонијама, описујући на неколико страница колико раскошно је у Цариграду овај празник слављен, са царском процесијом и патријаршијском литијом. Зашто? Јер овај празник је пресек од Васкрса до Педесетнице, а кроз химнографију их везује и ’’предсказује’’ славу Вазнесења Господњег. Овде је нагласак на јеврејској речи Месија за Христа и и грчке речи το μεσον – што значи средина тј. половина. Такође, читања се односе на Христово поучавање у Храму – Христос учитељ, Онај који није научио слова док проповеда у Храму али поседује пуноћу мудрости јер је Он Мудрост Божија која је саздала свет.

И у овом празнику имамо наглашени елемент воде, где жедном људском роду Христово учење долази као вода жива, као река благодати која је освежила лице земље. Христос је извор балгодати, воде која тече у живот вечни и напаја душе људи, гасећи страшну жеђ која их мучи. Он је извор благодати који преображава оне који пију из извора: ’’из утробе његове потећи ће река воде живе’’ (Јн.7,38). Слична поука нам је и у недељи Самарјанке и Слепога.

Везивна карика овог периода Пентикостара су библијска читања – Јованов пролог на Васкрс; Јављање Господа Томи; Сабор Јосифа и Никодима и жене Мироносице; Раслабљени; Самарјанка; Слепи. Сва јеванђелска читања и Апостолска реч дочаравају нам и уводе нас у Дух времена по Васксрсењу, дарујући нам доживљај потпуне радости и испуњења обећаног. Управо у недељи Самарјанке, кроз догађај на извору, открива нам се нит Старог завета и патријарха Јакова, а Христос као испуњење целокупног старозаветног очекивања Месије. Црквена химнографија и овде у потпуности прати, појашњава и украшава библијски темељ.

Сусрет на Јаковљевом студенцу у потпунсти нам дочарава Дух Предесетнице у којој се налазимо и коју исчекујемо. Педесетница је дар Духа Утешитеља, ’’Који дише где хоће, и не знамо од куда долази и куда иде’’ (Јн. 3,8). Сво Хришћанство је молитва за Духа, вера у Духа и радост у Духу!

Протонамесник Александар Вучај