Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Црква у Љубинићу прославила своју храмовну славу – Светог великомученика Димитрија

Дана 8. новембра 2023. године, када молитвено прослављамо Светог великомученика Димитрија, верни народ села Љубинић, свечано је прославио свога заштитника пред васкрслим Господом.
Храмовна слава прослављена је Литургијским сабрањем којим је началствовао Архијерејски намесник посавски, протонамесник Александар Вучај уз саслуживање свештенства намесништва посавског, протојереја Вељка Видаковића и јереја Слађана Филиповића и јереја Марка Рафаиловића. На Литургијском сабрању за певницом су појали вероучитељи Милан Нинковић, Стефан Брековић и Иван Мијаиловић. Такође, учешће за певницом су узели и ученици основне школе у Љубинићу који су са својим вероучитељем Миланом Нинковић прочитали молитву Господњу и отпевали песму „Знаш ли ко те љуби силно“ на крају Литургије.

Беседу на прочитано Јеванђеље, произнео је Архијерејски намесник посавски, О.Александар, који је у својој беседи нагласио да је данашње Јеванђеље посвећено данашњем светитељу, које нам доноси поруку о самој суштини и темељу живота сваког угодника Божијег.


По речима О. Александра , Свети Димитрије је био са наших простора, чији је култ после његове смрти био веома развијен. Од 5. века он постаје заштитник града Солуна, читаве солунске регије и Византијског царства. Темељ данашњег јеванђеља је љубав и свет хришћане познаје по љубави. Зато мученичко страдање раних хришћана је био заштитни знак, и кроз љубав према онима који су их мучили задобили су Царство Божије. Печат дара Светог Духа који добијамо на крштењу, јесте онај који носимо кроз цео живот и који из Литургије износимо у свет и којег сведочимо свуда око себе. Израз и сведочанство печата дара Светога Духа којег задобијамо у цркви је љубав, милосрђе и праштање. Свети Димитрије је живо сведочаство и пример, који нам показује да је цео његов живот био прожет љубављу и велики је благослов за овај крај што има за свог заштитника Светог великомученика Димитрија. Отац Александар је на крају беседе нагласио да ми данас морамо следовати његовом примеру и да наш живот мора бити прожет љубављу, кроз живот у Цркви.

Након троструког опхода, пререзан је славски колач, а славље се завршило трпезом љубави трудом црквеног одбора предвођеним надлежним свештеником Марком Рафаиловићем.

Стефан Брековић, вероучитељ

ljubinic