Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Епископ Исихије на исповести свештенства Архијерејског намесништва посавског у Пироману

Јеромонах Андреј: Бог ће дати дар спасења свакоме ко Га прихвати!

Пређеосвећеном Литургијом, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника посавског протонамесника Александра Вучаја и више свештенослужитеља, отпочело је традиционално сабрање у Светој тајни исповести у време Велике Четрдесетнице у намесништву посавском. Овогодишњи домаћин био је Храм Светог апостола Томе у Пироману.

Бог је створио човека по слици Својој и та слика јесу особине човекове душе, оно божанско у нама и савршена слобода коју је Бог дао човеку. Та слобода је „тестирана“ дрветом познања и прародитељи Адам и Ева су сагрешили, узевши плод са њега, видели су шта је зло и тада је почела драма човековог пада и страдања. Доласком Сина Божјег у овај свет, отпочео је домострој нашег спасења, беседио је јеромонах Андреј, старешина манастира Грабовац.

Сви смо склони греху, и ми свештеници и мирјани, будући да смо људи смртни који у свету живимо. Знајући нашу слабост и немоћ, Господ је установио Свету тајну покајања… Кад дођемо пред Страшни суд, биће коначно суочавање са самим собом и нећемо моћи да се представљамо бољим него што јесмо, него ћемо познати себе онаквим какви смо и нећемо видети ништа друго осим себе и својих грехова. Ако се удостојимо да видимо лице Божје, то ће бити велики дар Божји. Ако се покајемо, исповедимо и причестимо, Бог ће дати дар спасења свакоме ко Га прихвати. Бог жели да сви дођу познању истине и да се сви спасу. Једини циљ нашег живота јесте да прихватимо Христа за свог Спаситеља, да Га исповедимо као Сина Божјег и прихватимо Његове заповести- рекао је отац Андреј, истакавши да је наше спасење надохват руке, пут ка њему је покајање и начин на који се човек спасава исти је кроз сва времена, без обзира на различитост друштвених прилика.

Обраћајући се свештенству на крају богослужења, Епископ Исихије је навео да се налазимо у периоду у ком се више трудимо у подвигу, постимо, више говоримо молитве и трудимо да читамо јеванђеље, али пре свега да гледамо у своје ближње као браћу и сестре и љубимо их као саме себе.

Свештенство Архијерејског намесништва посавског је приступило Светој тајни исповести коју су извршили архимандрит Михаило (Биковић), старешина манастира Јовања и игуман Георгије (Мићић), старешина манастира Лелић. Сабрање је завршено братским састанком на ком је Владика Исихије поразговарао са свештеницима о разним темама везаним за живот Цркве.

Ј. Ј.

ispovest