Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Помен за невине жртве масакра у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару и Младеновцу

Дана 05. маја 2023. године, у првом дану тродневне жалости, служен је помен невино пострадалој деци и раднику обезбеђења у ОШ „Владислав Рибникар“ на Врачару, као и жртвама масакра у Младеновцу.

У 17 часова порту Цркве Силаска Светог Духа на апостоле испунио је велики број верног народа, првенствено средњошколске деце, са тугом и болом у души и очима, са молитвом Васкрслом Господу за душе свих невино настрадалих. Поменом је началствовао старешина Цркве Силаска Светог Духа на апостоле, протојереј-ставрофор Дарко Павловић, уз саслужење свештенства овога храма.

На крају помена присутном народу обратио се отац Александар Вучај речима: „…да нас је данас сабрала велика туга и бол. Ових дана исписујемо најболније и најтрагичније странице нашег живота. Исписујемо их крвљу невино пострадалих, плаћамо најскупљу цену, у данима када Црква прославља највећу победу Богочовека Христа над смрћу, ми молимо Њега да упокоји душе пострадалих тамо где сија светлост лица Његовог. Ову бол, тугу , ово страдање и све што речима не можемо да искажемо, онако како је рекао наш Патријарх Порфирије, треба да искористимо да заронимо у тиховање, у спознају самога себе и да се вратимо Богу, да се вратимо љубави, да се вратимо праштању…. Времена су таква-каква су, а ми смо ти који треба да је посолимо и обојимо најлепшим бојама живота. Не можемо да кажемо да волимо Бога, а да немамо љубави према ближњем. Не можемо, драга децо, да кажемо да волимо Бога, а да не волимо друга са којим делиш клупу, са којим учиш, са којим стасаваш, ма колико он био другачији од вас. Ми смо људи, ми смо хришћани, ми смо икона и подобије Божије. А икона Божија, то је велико и огромно срце да прихвати свакога онаког какав јесте.
Нека ово наше сабрање буде једна велика реч, једна велика молитва упућена Богу, а та реч утеха родитељима невино настрадалој деци.“

Помену су присуствовали поред деце и велики број наставника, родитеља, као и председник ГО Обреновац Г.Милош Станојевић са својим сарадницима.

parastos žrtvama