Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Веронаука

Прослава Светог Саве у школама

РЕЗАЊЕ КОЛАЧА У ОШ
ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ” У ОБРЕНОВЦУ

У ОШ “Ј. Ј. Змај” у Обреновцу, славски колач је у част првог српског Архиепископа Светог Саве, пререзао Архијерејски Намесник посавски о. Слободан Илић, заједно са градским секретаром за образовање Драганом Блажићем и директорком школе Вером Ђорђевић.
После Обреда ломљења колача, уручене су светосавске награде ђаку генерације за школску 2019./2020. год. Павлу Бугарском, његовом учитељу, Мирославу Крстићу и разредном старешини, Ружици Лазаревић.
У обраћању присутним наставницима,
о. Слободан је пожелео свима да наредни Савиндан прославимо као и претходних година.

Владан Нешковић, чтец-вероучитељ

sv sava os jjz
Гимназија у Обреновцу
sv sava gimnazija

Савиндан у Стублинама

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Стублинама, Савиндан је почео празничном Литургијом у 8 часова. Након Литургије је, у присуству верника и ђака, уприличено ломљење славског колача и освећење жита. Уследио је рецитал најмлађих ученика који су награђени књигама и слаткишима. Након тога је уследило ломљење славског колача и у Основној школи “Живојин Перић”. Овом приликом су уручене и награде најбољим ученицима ликовних и литерарних конкурса, као и награда ђаку генерације. Наша школа је на данашњи дан обележила 150 година постојања. Услед немогућности организовања приредбе због епидемиолошке ситуације, приређена је прикладна презентација поводом Савиндана и Дана школе. Са вером и надом у нека боља времена, стрпљиво ишчекујемо следећу прославу Светог Саве када ће се поново орити “Ускликнимо с љубављу!”.

Вероучитељица Неда Несторовић
св сава стублине

Тужан јубилеј и Свети Сава

Од како се прослава светог Саве у школе, вероватно ни једна није била тужнија до овогодишње прославе. По први пут свети Сава је у Првој обреновачкој основној школи, као и другим школама широм Србије прослављен без деце, услед пандемијских мера, уз празне и тихе школске ходнике и учионице.

Резању славског колача присуствовало је само неколико запослених: директор Милена Ергарац, разредни старешина 8-1 Јасмина Трнинић, ученица Андреа Јеремић, као домаћин славе, вероучитељ Жељко Богосављевић, наставник Мијат Ђурић те неколико помоћних радника.

У својој беседи јереј Петко Влаховић пожелео је да нам свима ово буде једини дан светог Саве ког ћемо прославити у оваквим условима, те је свима присутним пожелео добро здравље и срећан и успешан наставак рада у овој школској години.

Свети Сава је и Дан Прве обреновачке, која ове године слави велики јубилеј, 197 година постојања. Прослава Дана школе је такође изостала услед пандемије.

Вероучитељ Жељко Богосављевић

св сава поош

Прослава Светог Саве у ОШ ,,Никола Тесла“ Скела

Први српски архиепископ и просветитељ прослављен је на пригодан начин, и уз поштовање епидемиолошких мера, и у ОШ ,,Никола Тесла“ у Скели. Парох скељански протонамесник Тихомир Пановић, заједно са запосленима и ученицима, произнео је молитве Господу Богу и Светом Сави и пререзао славски колач.
Пре обреда у школи, већи број ученика, пре свега нижих разреда, учествовао је у литургијском сабрању у храму Светог Василија Острошког у Скели, где су рециталима и стиховима подсетили све на лик и дело највећег светитеља пониклог из нашег рода.

Вероучитељ Милан Нинковић
св сава скела
Прослава Школске Славе Светог Саве у Техничкој школи у Обреновцу

Ове године у Техничкој школи у Обреновцу Школска Слава Свети Сава је прослављена на нешто другачији начин због актуелне епидемиолошке ситуације препоруком Министарства просвете.
Надлежни парох о. Зоран Брековић је уз присуство директорке школе Рајке Бабић и неколицине запослених (колико је то актуелна ситуација дозволила) пререзао Славски колач и извршио освећење жита. Уследила је пригодна беседа о. Зорана уз скромну посну трпезу. Ове године није било пригодне приредбе ученика али су вероучитељи прославили Школску Славу заједно са ученицама, постављајући пригодан материјал у Гугл учионицу, сећајући се, на тај начин ове године, лика и дела Св. Саве.

Вероучитељ Зорана Мурић
св сава техничка

САВИНДАН У ОШ “ЈЕФИМИЈА” У ОБРЕНОВЦУ

Прослава Светог Саве у ОШ “Јефимија”, ове године била је мало другачија у односу на раније године. Због уведених мера у држави, на прослави су били присутни само овогодишњи домаћини славе – Драгана и Богдан Ђукић, као и домаћини који су преузели да то буду следеће године – Милан и Кристина Сјеклоћа, директор школе Биљана Бугарски , председник ђачког парламента и још две наставнице. Свештеник Немања Павловић је после резања колача и молитве одржао лепу беседу. После тога сви су били позвани у школску трпезарију на ручак.

Вероучитељ Билјана Живојиновић

св сава јефимија