Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Ових дана...

Освећење темеља цркве и звона у Забрежју

У суботу, 02. jуна 2018.г.,на празник Светог мученика Талалеја и преподобног Стефана Пиперског, Преосвећени Епископ ваљевски Господин Милутин и Преосвећени Епископ аустралијско-новозеландски Господин Силуан, уз саслужење обреновачких свештеника, осветили су темеље новог храма Преподобне мати Анастасије српске, у селу Забрежју, поред Обреновца, у намесништву посавском.

Овом молитвеном и дивном чину, уз велики број верног народа, присуствовали су и гости – директор Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са Црквама и верским заједницама, господин Милета Радојевић, председник ГО Обреновац господин Мирслав Чучковић и господин Милорад Грчић, генерални директор ЕПС-а.

У надахнутој беседи Епископа Милутина, о насушној потреби да се кроз зидање нових Цркава духовно препорађамо као људи и народ, у временима препуним искушења, наново градећи и обнављајући свој људски лик као живе иконе Бога, али и свој национални идентитет, чувајући и настваљајући завет и подвиг свете и благородне лозе Немањића, чији је мати Анастасија, један од најлепших изданака. Епископ је нагласио да је ово први храм у епархији ваљевској посвећен овој светитељки, што у многоме обавезује све вернике Забрежја да истрају у свом подвигу. Такође, епископ се захвалио Влади и канцеларији Републике Србије, на помоћи и слуху за духовне захтеве свог народа, свим представницима јавних предузећа и ГО Обреновца, на помоћи и сарадњи, као и свим приложницима и грађевинском одбору. Посебне похвале упућене су протојереју Милану Мијаиловићу, пароху забрешком, на жртви, труду и подвигу да његова парохијска заједница добије храм после више векова, који је изгубила на ветрометини немирне савске границе.

За трпезом љубави, протојереј Милан се у име Цркве, писаним благодарностима захвалио свим доброчинитељима у досадашњој изградњи овог светог храма.

Фото: Владан Нешковић,вероучитељ

Osvecenje temelja u zabrezju