Литургија недељом у 9:00, суботом и празницима у 7:30 • Јутрење у 7:30 • Вечерње у 18:00 • Бденије суботом у 18:00

Пастирско писмо

Капетанова вера

‘‘И капетану рече Исус: Иди, и како си веровао нека ти буде. И оздрави слуга његов у тај час.’‘ (Мт. 8,13)

Јеванђеље четврте недеље по Духовима, казује нам о сусрету Господа Исуса Христа, у граду Капернауму, са римским заповедником који је од Бога тражио помоћ, не за себе, већ за свог тешко болесног слугу. Велика је вера и храброст овог Римљанина, војника и незнабожца који је приступио Христу, чистог срца молећи помоћ. У његовим речима ето чисте и искрене вере и љубави. Вером исповеда Христа за Господа, а љубављу моли за слугу свог….

Ловци људи

‘‘И рече им: Хајдете за мном и учинићу вас ловцима људи.’‘ (Мт. 4,19)

Другу недељу по Духовима, Црква је посветила догађају позивања браће Симона Петра и Андреја, као и Јакова и Јована Заведејевих, рибара Галилејаца, од стране Господа Исуса Христа,…

Силазак Светог Духа на апостоле

Јасно описан у Делима Апостолским, чудесни догађај, и празник Цркве који се назива ‘‘велика и часна Педесетница’‘ – јесте крај и испуњење целокупног дела спасења. Сво Богооваплоћење врхуни доласку Духа Светог у свет, ка новом стварању. И овде препознајемо познату паралелу са Духом у стварању ….

Византијски свет

1453. године, 29. маја отоманска хорда је после више од педест дана сурове опсаде, заузела престоницу Византије, царски град Константинопољ – Око Васељене. Византија као царство престаје формално да постоји смрћу последњег византијског цара Константина XI Палеолога – Драгаша (грч. Драгаси), а на рушевинама Цариграда….

Недеља мироносица

Опис Христовог погребења од стране Јосифа, као завршетак страдања, у Јеванђељу по Марку, потврђује стварност Христове смрти као историјске чињенице. Од самога почетка Црква је инсистирала на овој чињеници, што потврђује и Символ вере….

« Старије